Interesujące informacje na temat reniferów

renifery

Renifery pochodzą z północnych części Azji i Europy. Można je spotkać także na Arktyce i w Ameryce Północnej. Renifery są ssakami, pochodzą z rodziny jeleniowatych zwierząt. Istnieje kilkanaście rodzajów reniferów. Te najbardziej nam znane to renifery kanadyjskie, fińskie, wyspowe, małe i europejskie. Renifery żyją około dwudziestu lat. Zwierzęta te należą do bardzo płochliwych, jednak można podejść bliżej nich, nawet na odległość paru metrów. Samce reniferów są niewiele większe i dłuższe od samic. Długość ciała samic waha się pomiędzy 160 aż do 205 centymetrów. Natomiast długość ciała byka wynosi od 180 do 215 centymetrów. Jeżeli chodzi o wagę, samiec zwykle jest cięższy. Waży on bowiem od 100 kilogramów aż do 320. Samica może ważyć jedynie od 60 do 170 kilogramów.

Jakie są ich cechy?

Renifery mają wiele cech odmiennych od innych zwierząt. Żyją one bowiem w klimacie o bardzo niskiej temperaturze, więc muszą posiadać cechy, dzięki którym ich gatunek przystosuje się idealnie do zimnej pogody i pozwoli im przetrwać. Renifery posiadają bardzo długą, grubą i gęstą sierść, dzięki czemu potrafią przeżyć bardzo trudne warunki. W cieplejszych porach roku – na wiosnę i lato renifery zrzucają większość sierści w celu ochłodzenia. reniferyRenifery mają szerokie i mocne racice, które umożliwiają im pokonywanie długich podróży na śniegu. Zarówno samce, jak i samice, posiadają poroże. U samca jest ono bardziej pokaźne i służy ono do walki o samice z innymi reniferami. Samce zrzucają poroże po jesiennej rui, czyli po okresie godowym reniferów. Samice natomiast posiadają znacznie mniejsze poroże i używają go w celu ochrony swoich młodych. Zrzucanie poroża przez samice następuje późną wiosną. Dodatkowo, renifery świetnie radzą sobie w warunkach zimowych. Dzięki swojej budowie, racicach i gęstej sierści mogą przemierzać kilometry w śniegu. Renifery mają rzadką cechę idealnego trawienia zamarzniętych owoców czy innych pokarmów. Kolejną cechą reniferów, co dziwne, jest to, że potrafią one świetnie pływać.

Rozmnażanie reniferów

Okres godowy reniferów rozpoczyna się na jesień i nosi nazwę jesiennej rui. Ciąża samic trwa około dwustu trzydziestu dni i zazwyczaj młode rodzą się na wiosnę. Małe reniferki karmione są mlekiem matki przez okres sześciu miesięcy. Powszechna nazwa młodych reniferów to cielaczki. Samce osiągają dojrzałość płciową w wieku trzech lat, natomiast samice potrzebują około półtora roku. Samice rodzą najczęściej jedno młode, czasem się zdarzy, że przyjdą na świat dwa.

Pozostałe informacje

Renifery to zwierzęta roślinożerne. Ich głównym przysmakiem są chrobotki. W skład ich pożywienia wchodzą również porosty i trawa. Renifery, zwłaszcza w słabiej rozwiniętych, są najważniejszymi zwierzętami w gospodarce. Służą one bowiem społeczeństwu jako zwierzęta pociągowe. Ponadto, z renifera można uzyskać mleko i mięso. Przydatne są również skóra i kości, także łatwe i możliwe do pozyskania.