Mydło z węglem aktywnym – jak działa na skórę?

mydło z węglem aktywnym

Coraz popularniejsze stają się kosmetyki z wykorzystaniem węgla aktywnego. Jego zastosowanie jest wszechstronne i niesie ze sobą wiele korzyści. Możliwość uzyskania szybkich efektów dzięki wprowadzeniu go do codziennej pielęgnacji sprawia, że staje się on jednym z kluczowych trendów na świecie w dziedzinie dbania o urodę.

Czym jest węgiel aktywny?

Węgiel aktywny wytwarzany jest z miazgi drzewnej w wysokiej temperaturze ok. 900 stopni Celsjusza. W następnym etapie jest on aktywowany poprzez wykorzystanie pary wodnej bądź silnych kwasów. Dzięki temu węgiel uzyskuje maksymalne zdolności adsorpcyjne.

Wykorzystanie węgla aktywnego sięga czasów sięga już starożytności. Według źródeł już Hipokrates zaobserwował lecznicze właściwości sproszkowanego węgla drzewnego. Wówczas był on stosowany przede wszystkim jako środek odkażający rany. Obecnie węgiel aktywny stosuje się zarówno w formie tabletek jako lek hamujący zaparcia lub biegunki. Ze względu na swoje osuszające i adsorpcyjne właściwości świetnie sprawdził się jako element wzbogacający kosmetyki. Zarówno w sklepach stacjonarnych jak i internetowych z łatwością możemy zakupić różnorodne produkty kosmetyczne z wykorzystaniem węgla aktywnego. Szczególnie efektywne działanie ma on w żelach do twarzy, maseczkach i w mydłach, które cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

Zalety mydła z węglem aktywnym

Węgiel aktywny, często określany przez producentów angielską nazwą active carbon, cechuje się możliwością przyciągania i wchłaniania dużej ilości toksyn oraz zanieczyszczeń ze skóry. Świetnie sprawdza się w przypadku zrogowaciałego naskórka oraz nadmiaru sebum. Mydło z węglem aktywnym wykazuje również właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne oraz kojące. Może być ono stosowane z powodzeniem nawet w przypadku delikatnej i wrażliwej skóry. Mydło z węglem aktywnym jest polecane szczególnie do mycia twarzy. Dzięki swoim właściwościom pomoże w walce z trądzikiem- zarówno w przypadku cery tłustej i mieszanej. Ułatwi walkę z zaskórnikami, pryszczami, odświeży skórę bez dodatkowego wysuszania jej. Co więcej, nawet podczas długotrwałego stosowania nie powoduje naruszenia bariery ochronnej skóry.

mydło z węglem aktywnym

Mydlo dostępne w sklepie internetowym unique.sklep.pl

Węgiel aktywny jest środkiem całkowicie ekologicznym i przyjaznym dla środowiska. Wykorzystanie naturalnych składników jest współcześnie bardzo popularne, dlatego ilość osób chętnych na zastosowanie kosmetyków wzbogaconych w węgiel aktywny stale rośnie. Według badań obecna produkcja węgla aktywnego na skalę światową wynosi około 1 mln ton rocznie przy czym wartość ta stale wzrasta.

Dla kogo kosmetyki z węglem aktywnym?

Z właściwości mydła z aktywnym węglem może skorzystać każdy. Idealnie nadaje się ono zarówno do dbania o młodszą i starszą skórę. Największe efekty można zaobserwować w przypadku cery mieszanej i tłustej, jednak nawet osoby o suchej skórze mogą zdecydować się na mydło z węglem aktywnym. Zapewni im ono maksymalne odświeżenie i oczyszczenie, jednak aby nie doprowadzić do nadmiernej utraty wody warto do swojej pielęgnacji dodać odpowiedni krem nawilżający, który również może zawierać kompleks węgla aktywnego.

Jakie kosmetyki z wykorzystaniem węgla aktywnego są obecnie najpopularniejsze?

Mydło z węglem aktywnym jest rozwijającym się na całym świecie trendem, jednak wielu producentów kosmetyków decyduje się na wprowadzenie innych produktów z wykorzystaniem owej substancji. Dostępne są obecnie zarówno mydła, żele, peelingi oraz maseczki do twarzy. W ofertach niektórych firm możemy znaleźć także kremy do twarzy, szampony do włosów czy pasty do zębów. Wykorzystanie szerokich i pozytywnie wpływających na skórę właściwości sprawia, że coraz szybciej opracowywane są kolejne propozycje kosmetyków, które trafiają na sklepowe półki.