Podajniki do pieca – które rozwiązanie będzie najlepsze

System centralnego ogrzewania to bardzo ważny element każdego domu. To właśnie ten system odpowiada za zapewnienie komfortowej temperatury we wnętrzu podczas zimniejszych okresów w roku. W Polsce nadal sporą popularnością cieszą się piece na paliwa stałe, jednak tego typu konstrukcje znacząco różnią się od tych znanych sprzed kilku lub kilkunastu lat.

Obecnie tego typu piece to bardzo zaawansowane urządzenia, które wyposażone są specjalistyczne podajniki, które znacząco ułatwiają użytkowanie tych pieców. Można tutaj wyróżnić podajniki ślimakowe, tłokowe oraz szufladowe. Każdy z tych podajników ma inną konstrukcję, inne wady i zalety i sprawdzi się w różnych zastosowaniach. Z tego względu warto wiedzieć, czym różnią się te podajniki i który z nich warto wybrać?

Podajnik ślimakowy

Podajniki ślimakowe do pieca to jedne z najczęściej spotykanych rodzajów automatycznych podajników wykorzystywanych w piecach na paliwa stałe. Konstrukcja ta składa się z żeliwnego lub stalowego ślimaka, który pracuje w specjalnej rurze podajnika. Poprzez swój obrót ślimak ten przepycha paliwo stałe z zasobnika do komory spalania. Pracę tego podajnika kontroluje specjalny sterownik, który można zaprogramować według własnych potrzeb. Rozwiązanie to sprawdza się w przypadku takich paliw stałych jak węgiel, eko groszek oraz pellet.

Wady i zalety podajnika ślimakowego

Podajnik ślimakowy sprawia, że proces spalania i dokładania opału w piecu zachodzi w dużej mierze automatycznie. Obsługa tego typu pieca ogranicza się więc wyłącznie do dokładania paliwa do zasobnika raz na kilka dni oraz niezbędnych czynności konserwacyjnych. Ponadto ślimak dostarcza paliwo od dołu paleniska, co oznacza, że spalania odbywa się od góry, ograniczając tym samym emisję spalin.

Często do wad tego rozwiązania użytkownicy zaliczają stosunkowo niewielkie pojemniki na popiół, które wymagają częstego opróżniania. Z tego względu podczas zakupu pieca warto zwrócić uwagę na tę kwestię. Sporą wadą jest także blokowanie się ślimaka w przypadku, gdy uzupełnimy zasobnik wilgotnym paliwem. Na szczęście usunięcie takiej blokady nie jest trudne, jednak jest to pewnego rodzaju utrudnienie.

Podajnik tłokowy

Podajnik tłokowy to rozwiązanie najczęściej wykorzystywane do spalania miału węglowego, ale może być też stosowane w przypadku pelletu drzewnego, węgla i ekogroszku. Paliwo stałe podawane jest w tym przypadku do komory spalania porcjami. Po spaleniu danej porcji dostarczana jest kolejna i tak aż do wyczerpania paliwa z zasobnika. Częstotliwość pracy podajnika tłokowego zależna jest od zapotrzebowania na energię, a jego pracą steruje specjalny sterownik.

Wady i zalety podajnika tłokowego

Dużą zaletą podajnika tłokowego jest uniwersalność, ponieważ jest to konstrukcja, która bardzo dobrze współpracuje z większością dostępnych w sprzedaży paliw stałych, nawet z tymi o gorszej jakości. Podajniki tłokowe są także bardzo trwałe i praktycznie bezawaryjne, a ich konstrukcja nie pozwala na cofanie się żaru do zasobnika. Piec z podajnikiem tłokowym można także wyczyścić bez konieczności wygaszania paleniska, co jest dodatkowym ułatwieniem.

ogrzewanie

Minusem podajnika tłokowego jest to, że paliwo musi być suche, ponieważ zbyt wysoka wilgotność opału może doprowadzić do zablokowania tłoka, zmuszając użytkownika do czyszczenia i odblokowywania go. W takiej sytuacji zaletą, jaką jest automatyczne działanie tego podajnika, znacząco traci na wartości, ponieważ użytkownik musi co chwilę oczyszczać i odblokowywać podajnik. Z tego względu, jeśli nie ma się pewności co do jakości opału lepiej wybrać inny podajnik.

Podajnik szufladowy

To podajnik, którego konstrukcja przypomina szufladę. Opał dostarczany jest do paleniska porcjami. Obecnie ten typ podajnika jest znacznie rzadziej spotykany, ponieważ podajniki ślimakowe i tłokowe zapewniają dużo więcej możliwości i są znacznie bardziej skutecznie w działaniu od podajników szufladowych.

Wady i zalety podajnika szufladowego

Zaletą podajnika szufladowego z pewnością jest jego prostota konstrukcji, która sprawia, że jest to mało awaryjne rozwiązanie oraz możliwością stosowania różnego rodzaju paliw stałych takich jak węgiel kamienny, miał, ekogroszek czy pellet. Wadą są natomiast niewielkie możliwości i dość niska sprawność, przez co podajniki tłokowe i ślimakowe są znacznie lepszym rozwiązaniem.