Restauracja z polską kuchnią – czym powinna się charakteryzować?

Kuchnia polska słynie z różnorodnych smaków, co było związane z przenikaniem się na terenie Rzeczypospolitej wielu kultur. W tradycyjnych potrawach dostrzec można wpływy zarówno kuchni niemieckiej, francuskiej, ale również tatarsko – tureckiej, litewskiej, rosyjskiej i żydowskiej. Okres rozbiorów przyczynił się również do utworzenia odrębnych kuchni regionalnych. Ze względu na bogactwo mięs, ryb, warzyw, owoców i przypraw może z powodzeniem konkurować z wieloma kuchniami europejskimi. 

Z czego słynie polska kuchnia?

Kuchnia polska słynie z bogactwa potraw i oryginalności smaków. Dużo w niej potraw mącznych, kasz i ziemniaków, często spożywa się pod różnymi postaciami mięso. Polacy lubią zdecydowane, ostre i słone smaki, a także kiszonki. Do najpopularniejszych polskich potraw należą: kotlety schabowe i mielone, golonka, gołąbki, bigos, pierogi, różnego rodzaju kluski, pieczywo i ciasta w postaci sernika, makowca, piernika, babki i jabłecznika, a także potrawy z kapusty. Słynie ona z przeróżnych zup takich jak: rosół, pomidorowa, żurek, barszcz, ogórkowa, krupnik, kapuśniak, flaki. Na polskich stołach pojawia się zamiast wina piwo i wódka. Do najbardziej kontrowersyjnych potraw należy bigos i żurek. Obydwie potrawy powstają na bazie kiszonek, które wzbudzają mieszane uczucia wśród obcokrajowców. Z jednej strony jest to kiszona kapusty, a z drugiej zakwas z żytniej mąki. Dodatkiem do bigosu są leśne grzyby, suszone śliwki i mięsa. Natomiast żurek powstaje na bazie wywaru z kości i warzyw z dodatkiem kiełbasy, boczku, żeberek oraz suszonych grzybów. Stanowi on jedną z najsmaczniejszych polskim potraw. Znajduje on wraz z bigosem wielu entuzjastów nie tylko wśród Polaków. Znakiem rozpoznawczym rodzimej kuchni są pierogi z różnymi farszami. W roli nadzienia najczęściej występują ziemniaki z twarogiem, mięso, grzyby, kapusta kiszona, a także owoce, również one znajdują wielu wielbicieli wśród obcokrajowców. 

Dlaczego polska kuchnia jest tak lubiana przez Polaków?

Według Polaków polska kuchnia ma zdecydowane smaki słone, kwaśne i ziołowe. Najczęściej stosowanymi przyprawami jest według kolejności wskazywanej przez rodaków czosnek, pieprz, chrzan, pietruszka, majeranek i koperek w przeciwieństwie do niegdyś stosowanych, takich jak: imbir, szafran, goździki, gałka muszkatołowa czy cynamon. Polacy wskazują, że typowo rodzimymi potrawami są bigos, kapuśniak, kaszanka, żurek, kotlet schabowy. Niegdyś natomiast nasi przodkowie rzadziej jadali mięso. Najbardziej lubianymi przez Polaków potrawami są pierogi, bigos i sernik. W domach rodaków najczęściej je się potrawy polskiej kuchni. Dostrzegalne są jednak różnice uzależnione od regionu. Natomiast osoby, jadające poza domem, zwykle wybierają potrawy innych narodów. Spośród produktów preferowanych przez Polaków jest rodzime pieczywo, rzadziej inne takie jak: mięso, warzywa, owoce, nabiał. Młodsze pokolenia nie docenia własnej, rodzimej kuchni tak jak starsi. 

Jakie najbardziej znane polskie potrawy podaje się w restauracjach?

Charakterystycznymi daniami kuchni polskiej są zupy. Restauracje z kuchnią polską zazwyczaj serwują tradycyjny polski rosół, pomidorową lub dla odmiany rybny bulion, a także żurek lub flaki.  Potrawy, które kojarzą się z Polską to przede wszystkim mięsa. Najczęściej danie główne stanowią między innymi sznycle cielęce, combry z królika, antrykoty, polędwiczki wieprzowe, wołowina, kurczak. Jednym z dodatków są tu najczęściej leśne grzyby, na przykład borowiki, które mogą być również samodzielnym daniem, a także ziemniaki i różnego rodzaju surówki, także z kiszonej kapusty. Oprócz dorsza, łososia, pstrąga, czy mintaja na talerzu pojawia się coraz popularniejsza chuda ryba o nazwie zębacz smugowy. Wśród potraw serwowanych przez restauracje z polską kuchnią znajdują się sery, na przykład kozie. Do deserów wykorzystuje się między innymi sezonowe owoce w postaci malin, wiśni i wielu innych. W menu nie zabraknie także dyni, szpinaku, soczewicy, buraków, skorzonery, pietruszki, brokułu, brukselki, jarmużu  i oczywiście ziół, na przykład tymianku, melisy, lubczyku, szafranu, czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki, rozmarynu. 

restauracja

Restauracja z ogródkiem – Kraków, czyli polskie dania w nowoczesnej aranżacji 

W krakowskiej restauracji z ogródkiem położonej w dzielnicy o nazwie Kazimierz każdy gość może zjeść polskie dania o wyjątkowym smaku i zapachu, jaki pozostanie z nim na długo. Wizytówką tego miejsca są starannie wykonane potrawy z akcentami kuchni żydowskiej i fusion. Polskie potrawy w nowoczesnej aranżacji zachwycą każdego smakosza tradycyjnych, polskich dań.