Witamina A w pielęgnacji skóry

chemia z niemiec

To jedna z tzw. witamin młodości. W organizmach pochodzenia zwierzęcego retinol występuje jako prowitamina – jej głównym składnikiem jest beta-karoten, który wykazuje niezwykłe właściwości.Właściwości witaminy A

Prowitamina A, czyli beta-karoten, jest w organizmie przetwarzany w retinol i dostarczany do wszystkich komórek. Retinoidy, czyli pochodne tej substancji, często znajdują zastosowanie w kosmetykach, służąc do poprawy nawilżenia naskórka i jego odnowy przez uzupełnienie braków witaminy A w skórze. Znakomicie wpływa na regenerację kolejnych warstw naskórka, a także włosów i paznokci.

chemia z niemiec

Jedną z najważniejszych właściwości witaminy A jest wspomaganie oczu – to przecież brak tej substancji odpowiada za tzw. kurzą ślepotę, czyli zaburzenia widzenia po zmroku. Ponadto retinol jest istotną substancja przy syntezie białek, lipidów a także hormonów tarczycy oraz przy stymulacji wzrostu i prawidłowego rozwoju kości. Co więcej, wykazuje działanie antyoksydacyjne – z tego powodu może skutecznie zapobiegać ryzyku nowotworu i hamować procesy starzenia się komórek organizmu.

Retinol w kosmetykach

W kosmetologii właściwości tej prowitaminy są bardzo skrzętnie wykorzystywane. Ma ona doskonałe właściwości wygładzające, dlatego jest szczególnie polecana osobom odczuwającym suchość skóry, napięcie czy wrażenie ściągnięcia. Sprawdzi się jako łagodząca substancja na rogowacenie naskórka. Wzmacnia dobroczynne działanie kolagenu dla skóry właściwej, zwiększając jego ilość. Chroni skórę przed promieniowaniem UV oraz poprawia jej koloryt.

Kosmetyki z witaminą A są szczególnie chętnie stosowane przez kobiety, które zauważają na skórze pierwsze objawy starzenia się skóry. Przeciwutleniaczowe działanie beta-karotenu może spowolnić te procesy w znacznym stopniu. Z jego dobrodziejstw korzysta większość koncernów produkujących kosmetyki do pielęgnacji skóry.

chemia z niemiec

Gdzie znaleźć tę cenną substancję? Przede wszystkim w znienawidzonej przez wiele osób wątróbce, ale także w marchwi, żółtku jaj, serach, we wszelkich warzywach i owocach o kolorze pomarańczowym. Sporo zawiera jej także masło oraz tran. Oczywiście można nabyć w aptece także preparaty, zazwyczaj zawierają one także witaminę E oraz substancje wspomagające. Warto pamiętać, że witamina A – tak jak E, D oraz K – rozpuszcza się w tłuszczach, a nie w wodzie. Wobec tego, przygotowując zdrową sałatkę albo maseczkę, można dodać do niej kilka kropli oliwy lub oleju, np. lnianego czy z pestek winogrona lub dyni.