Zostań baristą we własnym domu

barista

Wbrew pozorom zaparzenie dobrej kawy wcale nie jest takie trudne. Nie potrzeba do tego drogich ekspresów do kawy, które można znaleźć jedynie w kawiarniach. Jak zatem zostać baristą we własnym domu?
Istnieje wiele sposobów na zaparzenie kawy w domowym zaciszu. Niektóre trochę bardziej kosztowne, inne mniej. Efekt w każdym przypadku będzie różny, ale tak naprawdę wszystko będzie wiązało się z zakupem dobrej gatunkowo kawy. Jaki sprzęt będzie potrzebny do przyrządzenia doskonałej kawy?

Kawa z aeropressu – jak ją przyrządzić?

Dużą zaletą korzystania z aeropressu jest fakt, że tak naprawdę możemy w nim przyrządzić niemal każdą kawę – bez względu na stopień jej palenia czy smak. Wystarczy wybrać swoją ulubioną. Zanim jednak zaczniemy parzenie kawy w aeropressie warto wiedzieć, co wchodzi w zestaw urządzenia. Koniecznie potrzebny będzie cylinder i tłoczek, do tego plastikowe sitko, filtry, mieszadełko z lejkiem i oczywiście miarka na kawę.
Kawę w aeropressie można zaparzyć na dwa sposoby – tradycyjny lub odwrócony. W metodzie tradycyjnej – o wiele łatwiejszej – parzenie kawy rozpoczyna się zakręceniem sitka z papierowym filtrem na cylindrze. Do środka trzeba wlać wodę i postawić przyrząd na naczyniu, z którego będziemy pic kawę. W dalszej konieczności wsypujemy do środka zmieloną kawę i rozpoczyna się parzenie – do tego potrzebne będzie 50 ml wody. Po 30 sekundach można dolać pozostałą wodę (200 ml) i odczekać około 2 minut. Po upływie tego czasu można powoli przecisnąć tłok i przelać kawę do naczynia. Dla większego aromatu można przemieszać kawę w aeropressie.
Metoda odwrócona pozwala na uzyskanie trochę innego smaku kawy. Aby zaparzyć kawę tym sposobem tłoczek wkładamy do cylindra, a dalej wsypujemy kawę. Później postępujemy dokładnie tak samo jak w metodzie klasycznej aż do momentu dolania ostatniej porcji wody. W dalszej kolejności zakładamy sitko z filtrem, a aeropress przykładamy do naczynia, z którego będzie pić kawę. Przeciskamy kawę tłokiem przez około 30 sekund, aż do usłyszenia charakterystycznego syczenia.

Kawa z kawiarki – klasyka czy przeżytek?

kawaW domu bardzo popularne jest parzenie kawy z kawiarki. Kawa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Dodatkowo jest to stosunkowo tanie rozwiązanie. Do zaparzenia kawy w kawiarce potrzebne będzie oczywiście naczynie, jak i zmielona wcześniej kawa. Na dno kawiarki nalewamy wodę, wkładamy sito, do którego koniecznie trzeba nasypać kawę według uznania. Dalej zakręcamy naczynie i można je postawić na kuchenkę. Kawa będzie gotowa w momencie przedostania się płynu do górnej części kawiarki.

Ekspresy do kawy – proste rozwiązanie

Jednym z prostych, ale jednocześnie bardziej kosztownych rozwiązań parzenia kawy, są ekspresy do kawy. Można wyróżnić ekspresy ciśnieniowe, kolbowe oraz przelewowe. I w zależności od dysponowanych funduszy, a także indywidualnych preferencji, może wybrać ekspres odpowiadający wymaganiom.

Zostań baristą z najlepszą kawą

Samodzielne zaparzenie kawy w domowym zaciszu jest proste, jeśli posiadamy odpowiednie urządzenie i wysokogatunkową kawę. Nie trzeba wcale wychodzić do kawiarni, aby spróbować aromatycznej kawy – można ją przyrządzić w domu. Niezależnie od umiejętności czy sprzętu, którym dysponuje domowy barista, najważniejsza w jego pracy jest jednak kawa. Tylko wysokiej jakości kawa będzie smaczna, aromatyczna i łatwa do zaparzenia. Taką kawę można kupić między innymi w sklepie internetowym KawyHerbaty.pl.