Jakie cechy powinny mieć dobre buty dla przemysłu spożywczego?

Buty ochronne i robocze stosowane w branży spożywczej często znacząco różnią się od tych stosowanych przez magazynierów, branżę budowlaną czy pracowników warsztatowych. Główną, rzucającą się w oczy różnicę stanowi sam kolor obuwia, którego wybór nie jest tu przypadkowy. Białe obuwie gumowe pozwala nie tylko zachować wysoki poziom czystości i higieny w miejscu pracy – ze względu na konieczność wykorzystania gumy wydaje się być najtańszym wariantem kolorystycznym nie obniżającym właściwości ochronnych obuwia. Jakie cechy powinny mieć dobre buty dla przemysłu spożywczego?

Buty BHP – wygoda noszenia czy solidna ochrona?

Dobrej jakości buty ochronne stosowane w przemyśle spożywczym nie muszą gwarantować tak wysokiej ochrony przed uderzeniem jak te wykorzystywane w branżach z wyższym ryzykiem upuszczenia przedmiotów na stopy, jednakże nie mogą być też zwyczajnym obuwiem nie gwarantującej żadnej ochrony dla stóp. Ze względu na często wielogodzinną pracę w pozycji stojącej przy różnego rodzaju liniach produkcyjnych czy w rolnictwie, buty dla pracowników przemysłu spożywczego powinny być przede wszystkim wyjątkowo wygodne, oddychające, zapobiegające poceniu się stóp, ale przy tym utrzymane na wysokim poziomie odporności na uszkodzenia i uderzenia.

Stalowy/kompozytowy podnosek chroniący palce w butach BHP

W ramach ochrony stopy w przemyśle spożywczym producenci nie zawsze decydują się na zastosowanie podnosków i usztywnianej cholewki, jednak elementy te często okazują się przydatne w pracy z większym obciążeniem, nożami bądź innymi elementami stwarzającymi zagrożenie upadku i uszkodzenia stopy. Nawet klasyczne kalosze dla przemysłu spożywczego są więc często wyposażane w stalowe bądź kompozytowe podnoski zabezpieczające palce przed uderzeniem, doskonale znane z innych modeli przemysłowych butów roboczych.

obuwie dla przemysłu spożywczego

Wysoka odporność butów dla przemysłu spożywczego

Buty w przemyśle spożywczym mają na co dzień styczność z różnego rodzaju substancjami organicznymi i choć te nie zawsze stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia człowieka, w kontekście BHP są problematyczne i powinny zostać uwzględnione w projekcie butów bezpiecznych. Z tego też względu, aby uniknąć zabrudzenia, przenoszenia zanieczyszczeń oraz zbyt szybkiego zniszczenia obuwia, wykorzystywana do produkcji butów dla przemysłu spożywczego guma jest odporna na różnego rodzaju oleje i tłuszcze, a także zasady i kwasy mogące znajdować się w środowisku pracy.

Nieprzemakalność butów w przemyśle

Zdecydowanie ważną cechą butów roboczych przeznaczonych do stosowania w branży spożywczej jest ich nieprzemakalność. Zarówno cholewka, wnętrze buta jak i podeszwa powinny być wykonane z wysokiej jakości gumy i materiałów gwarantujących nieprzemakalność, nie ograniczając przy tym możliwości oddychania stopy wewnątrz buta i skutecznego odprowadzania wilgoci.

 

buty dla przemysłu spożywczego
Buty dla przemysłu spożywczego wykonane z mieszanki PVC/Nitryl i odporne na oleje, tłuszcze, kwasy oraz zasady są dostępne także w sklepie BHP Gabi.

Antypoślizgowa podeszwa butów BHP

Ze względu na częstą obecność olejów, tłuszczy, wody i innych potencjalnie śliskich substancji w przemyśle spożywczym, stworzenie obuwia z podeszwą antypoślizgową to kolejne ważne zadanie dla producentów. Wykorzystanie poliuretanu sprawdza się tu wyjątkowo skutecznie, gwarantując swobodę poruszania się po stanowisku pracy i bezpiecznego stawiania kolejnych kroków bez zwiększonego ryzyka poślizgu na mokrym podłożu. Częstym zabiegiem producentów jest także stosowanie gumowych/poliuretanowych podeszwy z bieżnikiem, który dodatkowo zwiększa powierzchnię przyczepności buta do podłoża i zapobiega poślizgowi.

Obuwie ochronne stosowane w branży spożywczej może być zarówno krótkim trzewikiem sięgającym za kostkę, klasycznym mokasynem lub długim kaloszem zabezpieczającym nie tylko samą stopę, ale i znaczną część łydki. Dobór odpowiedniej długości buta jest mocno indywidualny i często zależy od wymagań dla danego stanowiska pracy, jednak niezależnie od rozmiaru cholewki, wymienione wyżej cechy to dla butów w branży spożywczej podstawa bezpieczeństwa i jakości.