Nawożenie zbóż – praktyczne porady
Zboża – jest naprawdę wiele ich odmian. Na swoim polu możesz posiać tak naprawdę wszystko, chociaż ogranicza cię trochę jakość gleby, którą posiadasz. Na szczęście istnieją nawozy – zarówno te sztuczne, jak też i te w pełni naturalne. Jednak nie wszystkie zboża nawozi się w ten sam sposób, jedne nie akceptują nawozów naturalnych, inne muszą mieć robione specjalne mieszanki. W jaki zatem sposób nawozić zboża na swoim polu w taki sposób, aby wyrosły duże i wysokie plony? Jakie składniki powinny znajdować się w mieszankach nawozowych?
Jak powinno się nawozić takie zboża, jak pszenica?
Pszenica ma wysokie wymagania co do gleby, w której się ją sieje. Jej wersję ozimą, można siać już od połowy września, w zależności od tego, w którym miejscu Polski znajduje się twoje pole. Jednak o pszenicy warto jest wiedzieć jeszcze jedną rzecz – a mianowicie to zboże nie lubi naturalnych nawozów, takich jak obornik. Zdecydowanie wręcz nie warto jest obornika używać w trakcie siania pszenicy. Jeżeli jednak na danym polu wcześniej używany był obornik, przez co gleba stała się znacznie ukwaszona, to wtedy należy wysypać tam mieszankę wapna węglowego oraz kultywatoru lub podorywki. Jeżeli z kolei w glebie brakuje magnezu, to należy użyć jeszcze wapno magnezowe – nawet niewielkie ilości tego środka mogą w takich sytuacjach naprawdę pomóc!
Oprócz tego należy także pamiętać o tym, że zaleca się używać niewielkich, wręcz oszczędnych dawek nawozu. Nawet niewielkie dawki potrafią dawać ogromne efekty, jednak nie należy przesadzać z ich wielkością – chodzi o to, żeby mimo wszystko nie były zbyt małe. Jeżeli z jakiś względów (zarówno finansowych, jak też i organizacyjnych) nie można za jednym razem wysypać całej zalecanej dawki nawozu, to w ostateczności można tę czynność rozbić na dwa razy. Za drugim razem stosuje się najwyżej 50% zalecanej dawki. Wysypuje się ją na pole najwcześniej na wiosnę, wtedy gdy można już wyjechać na pole.
Co jeszcze warto jest wiedzieć na temat nawożenia zbóż?
Czasami do nawożenia można stosować azot. Stosuje się go najczęściej wczesną wiosną, wtedy gdy pszenica zaczyna wegetować. Azot należy stosować w 2 do nawet 3 dawek, ponieważ zboża bardzo szybko je wchłaniają. Kiedy dane dawki się stosuje? Pierwsza, jak już zostało wspomniane, jest użyta wtedy, gdy pszenica zaczyna wegetować. Druga dawka powinna zostać użyta wtedy, gdy wyczuwalne jest już pierwsze kolanko (oznacza to, że źdźbła wystają już spod ziemi). Natomiast trzecia i ostatnia dawka azotu powinna zostać użyta w momencie, tuż przed kłoszeniem zboża, zanim jeszcze otworzy się pochwa liściowa.
Podsumowanie
Aby plony ze zbóż były obfite i wysokie, warto jest zwrócić uwagę nie tylko na jakość gleby, w jakiej są one posiane, ale także na to, jaki nawóz zastosować. Wśród laików z jakiegoś powodu utarło się przekonanie, że najlepszym rozwiązaniem zawsze będzie nawóz naturalny, taki jak obornik. Jednak nie wszystkie zboża lubią obornik. Pszenica jest doskonałym przykładem takiego zboża. Do jej nawożenia zdecydowanie korzystniejsza będzie mieszanka podorywki i wapna węglowego.
Stosując się tych zasad a także korzystając z nawozów wiodących dystrybutorów takich jak Ampol-Merol będziesz mieć pewność, że twoje zboża urosną naprawdę okazale.